ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI nedir?

ERKEN HASAT NATUREL SIZMA ZEYTİNYAĞI, Ekim - Kasım aylarında toplanan henüz yeşil haldeki asit ve oksidasyon oranı düşük zeytinlerden üretilir.  Olgun hasat zeytinine göre daha az ama daha kaliteli yağ elde edilir. Tadı meyvemsi, aroması baskın ve kokusu tazedir. Bolca klorofil içerdiği için ışık görmemesi şartıyla elde edilen yağ daha uzun süre dayanır. Antioksidan özelliği en üst seviyededir.

 

Erken Hasat Zeytinyağı Nasıl Üretilir?

Genç zeytin meyvelerinin el ile toplanması neredeyse imkansız olduğu için ya dallar sopalarla dövülerek ya da elektrikli tırmıklar kullanılarak yere, ağacın altındaki beze ya da ağa,  düşürülür. Bu dönemde toplanan zeytinlerden, olgun hasat dönemi zeytinlerine göre daha az yağ çıkar.

Erken hasat zeytini toplandıktan sonra zedelenmemesi için kasalara koyularak hemen sıkıma götürülür. 
 

Erken Hasat Zeytinyağı Soğuk Sıkım İle Yapılmalıdır

Zeytinyağı üretiminde en çok kullanılan yöntem, daha çok yağ elde etmek için zeytin hamurunu 38 dereceye kadar ısıtmaktır. Isıtma işlemi yağ içerisindek pek çok faydalı vitamin ve minarelin ölmesine sebebiyet verir. Soğuk sıkım tekniğinde ise zeytin hamuru en fazla 27 dereceye ısıtılır ve bu hamur mekanik yöntemlerle sıkılır. Böylelikle daha az ama daha sağlıklı ve kaliteli zeytinyağı elde edilir. Üreticiler tarafından maliyetli ve getirisi az olduğu için tercih edilmeyen soğuk sıkım zeytinyağlarına gurme zeytinyağı da denir. Eğer erken hasat zeytini soğuk sıkım ile 4 saat içinde yağa dönüştürülürse ve zeytinler organik tarım mahsülüyse dünyanın en kaliteli sağlık iksiri elde edilir.

 

ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI SİLKİM ZEYTİN İLE YAPILIR

2 tür zeytin vardır. Ağacın silkelenmesi ya da farklı yöntemler ile dallarının sıyrılmasıyla düşürülerek toplanan zeytine silkim zeytini denir. Diğerinde ise zeytinler önceden düşmüştür ve bulundukları ağaç dibinden toplanırlar. Buna da dip zeytini denir. Dip zeytininin asit oranı oldukça yüksektir.  Hasat edilen zeytinlerin (dip zeytini, silkim zeytini) ile birlikte karıştırılmadan ayrı muhafaza edilmesi ve ayrı olarak işlenmesi gerekir. Böylece ağaç üzerinden toplanan silkim zeytinlerden elde edilecek zeytinyağına, asit oranı yüksek dip zeytinlerin yağının karışması önlenir.